SearchHouse certificerings standarder

Kender du som kunden kvaliteten af den service du køber, når du hyrer en specialsøgshund til en opgave?

Spørgsmålet er relevant og aktuelt, da vi oplever et stigende udbud af hunde og hundeførere der siges at kunne finde selv nålen i høstakken. Det kan de måske også, men faktum er at langt de fleste ikke har noget bevis på deres kvalifikationer.

Som kunde skal du være kritisk.
Når du som kunde skal ud at finde en specialsøgshund til at løse en opgave, kan det være svært at gennemskue om du reelt får den service du betaler for, og medmindre behovet alene er præventivt, og blot er at vise en hund der går rundt og snuser lidt, har du formentlig en meget stor interesse i, at hunden du har bestilt til at søge, også med en rimelig sikkerhed kan finde det den er sat til at søge efter.

Ligegyldigt om det er sprængstof, narkotika, våben eller andre ting som biologisk materiale, du har hyret en hund til at søge efter, er certificeringen af ekvipagen det kvalitetsstempel du kan bruge til at sikre at det ikke er luftkasteller du betaler for.

Spørg derfor altid efter certificeringsstandarden, der beskriver mindstekravet for hundens kvalifikationer, samt beviset, i form af certifikatet, for at hund og fører har bestået denne certificering.

Kig også efter hvem der har forestået certificeringen, at der har været en uvildig og fagligt kompetent censor til at bedømme hund og fører, er også et kvalitetsstempel.

Kvaliteten falder uden kontrol.
Hunde der skal udføre søgearbejde, der kan være kritisk for drift, kvalitet eller sikkerhed, bør re-certificeret hver år, og mindst hvert andet år når de har været certificeret i en årrække. Der er ikke uden grund af tjenestehunde i det etableret system skal til prøve hvert år, det holder kvaliteten i top.

Der findes desværre ikke Danske eller Europæiske branchestandarder der regulerer kravet til specialsøgshunde, heller ikke for dem der skal søge efter så farlige ting som f.eks. sprængstof.

For dig som kunde kan det derfor være svært at sammenligne, men I SearchHouse ser vi gerne at branchen i Danmark finder en fælles standart, dog ikke en laveste fællesnævner men en der sikrer en ensartet høj kvalitet.
SearchHouse’s certificerings standarder er frit tilgængelige, og som kunde vil du altid kunne se protokollen og beskrivelsen af testen de hunde der er eller bliver certificeret hos skal bestå for at få deres certifikat. 


SearchHouse certificerings standarder bygger alle på en påvisningssikkerhed, der ligger på mindst 95%. Derfor vil nogle ligne hinanden, og andre igen være meget forskellige, da der kan være store forskelle i havd der skal søges efter og hvor.

Har du en hund du ønsker skal certificeres på andet end det du finder her, kan du kontakte SearchHouse. Vi vil sammen med relevante fagkyndige sammensætte en fagligt relevant og sikkerhedmæssig forsvarlig certificering på stoffet, ud fra samme høje krav til påvisningssikkerhed.   

Herunder finde du SearchHouse certificerings standarder efterhånden som de bliver aktuelle.